Valentin Dîrţu-Lunic şi Vasile Rusu, legitimaţi la CSŞ Vatra Dornei, se află, de la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut, în pregătire centralizată cu loturile naţionale de juniori de schi fond şi biatlon. Cei doi sportivi, antrenaţi la clubul dornean de profesorii Magdalena Potângă (Vasile Rusu – biatlon­­) şi Andrei Potângă (Valentin Dîrţu-Lunic – schi fond), vor face parte din lotul ce va reprezenta ţara noastră la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), competiţie care respectă toate atributele şi ritualul desfăşurării Jocurilor Olimpice, dar care se adresează doar tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. Anul acesta festivalul va fi găzduit de localitatea Erzurum, din estul Turciei, aflată la o altitudine de 1757 m.

După o primă perioadă de cantonament derulată în Austria (Obertilliach), Italia (Livigno) şi Elveţia (Goms), lotul naţional de juniori se pregăteşte la Pârâul Rece, sesiunile de antrenamente fiind foarte solicitante: „Dimineaţa avem înviorare de la 7.20! Alergăm cam 2 kilometri, facem câteva exerciţii de gimnastică şi forţă, iar de la 9.30, după micul dejun, avem primul antrenament. Avem 25-28 de kilometri pe schiuri cu arma în spate şi tragere, iar de la 16.00, la al doilea antrenament, după prânz şi odihnă, alţi 15-18 kilometri. Seara, jumătate de oră, după cină, facem exerciţii cu arma, iar la 22.30 se dă stingerea. Şi a doua zi o luăm de la capăt! Nu e uşor, însă e frumos când totul se face cu multă pasiune! Fiecare antrenament îl fac cu gândul la FOTE şi la o clasare cât mai bună. Conştientizez şansa pe care o am să mă pot pregăti cu cei mai buni juniori şi antrenori din ţară şi trag tare să nu dezamăgesc”, ne-a declarat Vasile Rusu, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei, practicant de şapte ani al biatlonului.

Colegul său de lot Valentin Dîrţu a participat între 14 şi 18 ianuarie şi la Cupa Balcanică de schi fond, de la Zlatibor – Serbia, având clasări excelente: locul I în proba de 10 km-liber şi locul 2 în proba lungă, de 15 km.

„Sper să vin în primii zece în Turcia. Este un obiectiv greu, dar ştiu sigur că nu este imposibil. Facem multe sacrificii şi apar şi rezultatele. La Balcaniadă a fost concurenţă dură, dar am văzut că se poate”, a completat, la rândul său, Valentin Dîrţu-Lunic. Dudu, aşa cum îi spun prietenii, a fost descoperit, în urmă cu patru ani, la Crucea, chiar de antrenorul său, Andrei Potângă, care îi era şi profesor de sport la orele de la şcoală. De altfel, profesorul Andrei Potângă este şi antrenor secund al lotului naţional de juniori.

Sursa foto + text: monitorulsv.ro

Attachment

  • 450407maxim